
  

Drug Supply Chain Security Act (DSCSA) FAQ 4:  
Specific Patient Need and Emergency Medical Reason  
Q: Under the Drug Supply Chain Security Act (DSCSA) who is classified as a dispenser?  

A: A dispenser under the DSCSA is – “(A) a retail pharmacy, hospital pharmacy, a group of 
chain pharmacies under common ownership and control that do not act as a 
wholesale distributor, or any other person authorized by law to dispense or 
administer prescription drugs, and the affiliated warehouses or distribution centers of 
such entities under common ownership and control that do not act as a wholesale 
distributor; and (B) does not include a person who dispenses only products to be used 
in animals in accordance with section 512(a)(5).”  

Q: Under the DSCSA can a hospital or health-system pharmacy obtain drug from another 
pharmacy without providing transaction history, transaction statement, and 
transaction information? 

A: Yes. Tracing requirements are exempt for drug product that is transferred between 
dispensers under common control, for specific patient needs, or emergency medical 
reasons. (See Appendix for DSCSA definitions) 

Q: How is “specific patient need” defined in the DSCSA?  

A: The term “specific patient need” refers to the transfer of a product from one 
pharmacy to another to fill a prescription for an identified patient. However, this 
definition of specific patient need does not include the transfer of a product from one 
pharmacy to another for the purpose of increasing or replenishing stock in 
anticipation of a potential need. 

Product tracing details are also not required in instances when dispensers might sell 
medication to another dispenser to fulfill a specific patient need.  

Subsection titled “Dispenser Requirements” for product tracing in the DSCSA defines 
tracing requirements for dispensers and indicates that “requirements of this clause 
shall not apply to sales by a dispenser to another dispenser to fulfill a specific patient 
need.” 
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Q: If a drug is transferred for an emergency medical reason, are the transaction 

requirements exempt in that situation?  

A: Yes. The DSCSA states that transaction exemptions include “the distribution of a 
product for emergency medical reasons including a public health emergency 
declaration pursuant to section 319 of the Public Health Service Act, except that a 
drug shortage not caused by a public health emergency shall not constitute an 
emergency medical reason.”  

Q: Does any immediate need for an admitted hospital patient constitute an emergency 
medical reason?  

A: Yes. Since delay of medication therapy or missed dose(s) of medication for an 
admitted hospital patient can compromise the health status of a hospitalized patient, 
drugs obtained to provide care for this emergency medical reason are exempt from 
the DSCSA. Additionally, obtaining medications in this scenario would also be exempt 
from transaction requirements under the specific patient need definition.  

Q. If a drug is needed for an emergency medical reason that happens to also be in drug 
shortage status, is obtaining the drug exempt from the DSCSA requirements?  

A: Yes, for the same reasons as listed above, delaying medication therapy or missed 
dose(s) of medication for an admitted hospital patient can compromise the health 
status of a hospitalized patient. In this scenario, transferring medications would be 
exempt from transaction requirements under the specific patient need definition. 

It should be noted that exemptions do NOT include “the transfer of a product from 
one pharmacy to another for the purpose of increasing or replenishing stock in 
anticipation of a potential need.” 

Q. If a public health emergency is declared causing a drug shortage scenario and drug is 
obtained to provide mediation therapy to admitted hospital patients and/or non-
hospitalized patients, is obtaining the drug exempt from the DSCSA requirements?  

A: Yes. The distribution of a product for emergency medical reasons, including a public 
health emergency declaration pursuant to section 319 of the Public Health Service Act, 
is exempt from transaction requirements.  
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Q. If a drug meets the definition of specific patient need or emergency medical reason, 

can a dispenser charge/sell the receiving dispenser for the drug transferred to the 
receiving dispenser?  

A: Yes. In order to fulfill this important function a dispenser needs to have the ability to 
charge the receiving dispenser for providing patient specific medications in order to 
accommodate for the cost of the drug. It is advisable that the documentation 
accompanying this sales transaction include name and address of sending location 
(DEA # if controlled substance), name and address of receiving location (DEA # if 
controlled substance), drug name, strength, and dosage form, NDC #, lot number, 
manufacturer, expiration date, order date, ship date, and quantities transferred.  

Additionally, since a specific patient need or emergency medical reason is an exempt 
transaction between dispensers, it is not necessary to follow the drug sales 
requirements for wholesalers outlined in the DSCA (assuming the volume of 
transactions do not exceed any state regulatory volume restrictions which may 
redefine the dispenser as a wholesaler). 

 

Disclaimer: The information contained in this guide is provided for informational purposes. It is not to be 
considered as medical, legal or other professional advice. The information contained in this guide is provided solely 
on an “as is” basis, without any representations or warranties, express or implied. No recipients or readers of this 
guide should act or refrain from acting on the basis of any content included in this guide. The content of this guide 
contains general information only, and may not reflect the most current standards, legal developments, 
regulations or laws. 
 
ASHP makes no representation or warranty with respect to this guide and the information contained herein, and 
expressly disclaims any and all liability with respect to it, including, but not limited to, a) the accuracy and/or 
completeness of the information contained in this guide; and b) the consequences of actions taken or not taken 
based on any or all the contents of the guide. The contents of the guide address topics of interest to our 
membership and other audiences, and are offered solely on a blind basis, without any knowledge as to specific 
circumstances. The application and impact of relevant laws and regulations will vary from jurisdiction to 
jurisdiction. The content of this guide should not be relied upon or used as a substitute for consultation with legal 
and other professional advisers. 
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Appendix  

Drug Supply Chain Security Act, Title II of the Drug Quality and Security Act  

 
1) SEC. 581. Definitions, Subsection (24) Transaction. 
 (B) EXEMPTIONS. – The term ‘transaction’ does not include— 

(ii) the distribution of a product among hospitals or other health care entities that are under common 
control; 

(iii) the distribution of a product for emergency medical reasons including a public health emergency 
declaration pursuant to section 319 of the Public Health Service Act, except that a drug shortage not caused by a 
public health emergency shall not constitute an emergency medical reason; 

 
 
2) Section 581. Definitions, Subsection (19) Specific Patient Need. – The term ‘specific patient need' refers 
to the transfer of a product from one pharmacy to another to fill a prescription for an identified patient. Such 
term does not include the transfer of a product from one pharmacy to another for the purpose of increasing or 
replenishing stock in anticipation of a potential need.  
 
 
3) Section 582 Requirements 

(d) Dispenser Requirements — 
(1) Product tracing 
(A) In general.--Beginning July 1, 2015, a dispenser – 

(i) shall not accept ownership of a product, unless the previous owner prior to, or at the time of, the 
transaction, provides transaction history, transaction information, and a transaction statement; 

(ii) prior to, or at the time of, each transaction in which the dispenser transfers ownership of a product 
(but not including dispensing to a patient or returns) shall provide the subsequent owner with transaction 
history, transaction information, and a transaction statement for the product, except that the requirements of 
this clause shall not apply to sales by a dispenser to another dispenser to fulfill a specific patient need; and 

(iii) shall capture transaction information (including lot level information, if provided), transaction 
history, and transaction statements, as necessary to investigate a suspect product, and maintain such 
information, history, and statements for not less than 6 years after the transaction. 
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